Da li je čitanje iz raja izašlo?

Engleski je živa stvar. Bavite se njime, on napreduje. Zaboravite da ga zalijete, vene.
Život je sve brži. Pažnja sve kraća. Fokus se pomerio na slike.
Čitanje? Priča se da je prevaziđeno.

Da li je?

Postoji mnogo studija koje ističu prednosti svakodnevnog čitanja i uticaj ove aktivnosti na učenike stranih jezika. Ovo je 8 najvažnijih

  1. Očigledno: postajete bolji čitalac!

Kao i kod svakog drugog umeća, i ovde važi pravilo da što više nešto radimo, to bolji u tome postajemo. Dobar pekar postajemo mešenjem i pečenjem, razmišljanjem čega da dodamo više, a čega manje, kako da obogatimo testo, na kojoj temperature da pečemo, a konstantnim čitanjem postajemo bolji (i brži) čitalac!

  1. Poboljšavate rečnik

I vrapcima na grani je danas poznato da to što ste reč čuli ili pročitali jednom, ne dovodi do usvajanja te reči. Stručnjaci sa Harvarda smatraju da je potrebno susreti se sa jednom reči ili frazom između 15 i 20 puta kako bi ta reč ili fraza imale veliku šansu da ih naučimo. Verovatnoća da ćemo se, kao učenici stranog jezika, ovoliko puta susresti sa nekom reči tokom kursa je veoma mala. Čitanje povećava ovu šansu. Susrećete se sa istom reči više puta u različitim strukturama i kontekstima, a to je i najvažnije: videti upotrebu reči u kontekstu.

  1. I gramatika vam postaje bolja

Možda volite da čitate iz zadovoljstva, i to je divno, ali možete obratiti pažnju i na gramatiku. Ovo je jedinstvena prilika da vidite kako se neke gramatičke strukture koriste u rečenici, šta se niima postiže i zašto je baš to upotrebljeno, a ne nešto drugo. Počnite da primećujete gramatiku dok čitate: redosled reči u rečenici, upotrebu vremena, pasiva, zavisnih rečenica.

  1. Poboljšavate pisanje

Ako redovno čitate, kombinacija poboljšanog vokabulara i zapažanja iz gramatike vas logično vodi ka tome da to možete prikazati i u pisanju. Nekada će vam čitave fraze ostati u sećanju i, kao takve, obogaćuju vase pisanje. ‘Irreparable damage’, ‘it is highly unlikely that…’, ‘we are bound to’ su neke od fraza koje sam ja upamtila i razmećem se njima 😊

 

  1. Rastu vase sveukupne jezičke kompetencije

Sa poboljšanjem rečnika i boljim razumevanjem gramatike, i slušanje i govor će vam se unapređivati. Te promene će biti male, ali zbir malih poboljšanja jednak je velikom.

 

  1. Poboljšava se vase opšte znanje i stičete nove uvide i veću širinu (da ne kažem, postajete pametniji)

Odabirom tema koje vas zanimaju ili su vam potrebne širite svoja znanja, saznajete nešto novo i povezujete stvari koje ste saznali. Time uvežbavate i veštinu kritičkog razmišljanja, tako slabo zastupljenu u ovom vremenu, a retko dragocenu. Ponekad ćete biti začuđeni, u neverici, zapanjeni, šokirani, razmislićete, odobriti, odbaciti ili ostaviti na čekanju ono što ste pročitali do novih saznanja. Što više čitate bićete  svesniji i otvoreniji za različitosti, poštovanje drugih i empatiju.

  1. Čitanje vas motiviše da čitate još više

Kad jednom shvatite da možete da čitate na engleskom a da u tome još i uživate, to vas inspiriše za dalja čitalačka putovanja. Veoma je važno da ono što čitate bude prilagođeno vašem nivou. Kako ćete to znati? Ako vam je preteško, nije za vas. Ako vam je prelako, nije za vas. Ako vam je taman teško onoliko da razumete veći deo teksta, uz povremeno služenje rečnikom I njegovim naprednijim rođakom Google-om, to je tekst za vas. Tema da je dovoljno zanimljiva, i to je to.

  1. Razvijate svoju autonomiju

Samostalno redovno čitanje od vas će napraviti samostalnog učenika koji sam određuje vreme i temu za čitanje. Lepo je biti odgovoran sam za svoje učenje.

šta da čitam na engleskom?

Pošto sam vas ubedila u prednosti čitanja na engleskom, sada mi preostaje da sa vama podelim neke online izvore kojima se možete poslužiti I koji mogu vama poslužiti.

Ako ste početnik ili na veoma niskom nivou, čitajte tekstove iz udžbenika i radne sveske. Nabavite (polovne) udžbenike za isti nivo. Teme su drugačije, a nivo odgovarajući.

Za one na srednjem i višim nivoima, preporuke za poslovne teme:

Za preduzetnike i startape, evo nekoliko baš dobrih sajtova:

Ako vas zanima marketing:

Na sajtu newsela.com/search možete da odaberete temu koja vas zanima, odaberete neki od tekstova koji će vam biti ponuđeni i vežbate veštinu čitanja. Sa strane teksta postoje aktivnosti već pripremljene za taj tekst.

Napredniji čitaoci mogu da počnu sa čitanjem knjiga o razvoju biznisa, marketingu i popularne naslove, koji mogu biti taman dovoljno izazovni za čitaoce na B2 nivou.

Klasike možete čitati na: https://www.eligradedreaders.com/en/free-eli-readers/english-elt.html

I još jedan sajt for free: https://english-e-reader.net/ Najbolja stvar kod ovog sajta je što možete odabrati literaturu za svoj nivo (A1, A2…) i videte šta se nudi. Knjige su adaptirane za vaš nivo, tako da vam preostaje da skuvate kaficu, sednete u fotelju i uživate!

Ako volite papir i želite da kupite knjige na engleskom, to možete učiniti na sajtu www.bookdepository.com. Cene su pristupačne, transport se ne plaća, samo se čeka malo duže (u nekim slučajevima i do dva meseca).

Ja trenutno čitam po preporuci knjigu Contagious, autora Jonah Berger-a koja govori o tome kako da ljudi govore o vašem proizvodu ili usluzi, i baš je zanimljiva. Čak sam podvukla i nekoliko novih reči koje želim da počnem da koristim😊

Šta vi čitate na engleskom?

Osim čitanja, postoji još delotvornih navika koje mogu unaprediti vaš engleski. Više o njima možete pročitati ovde: https://poslovniengleski.rs/10-delotvornih-navika-za-uspesno-ucenje-engleskog/

Ako vam se ovaj tekst svideo i mislite da je koristan, možete se prijaviti se mesečni mejl (da ne kažem Newsletter) ili kako volim da ga zovem: Novosti iz sveta poslovnog engleskog za gustiranje i promišljanje 😊

Želite da se prijavite? Pošaljite nam poruku.

Želite da se prijavite?
Pozovite nas.