Kako da statistika radi za vas u pronalaženju posla?

Kada sam počela da istražujem činjenice vezane za traženje posla, čitala sam razne statistike, od kojih ću podeliti neke sa vama danas. Nisam uspela da pronađem istraživanja vezana za Srbiju, ali verujem da je sličan trend i kod nas. Baš zato što predstavlja srednju vrednost, pogledaćemo kako je možemo iskoristiti da radi u našu korist.

85%-87% regrutera pregledaće vaš LinkedIn profil, kažu Robert Waters i Jobvite istraživanja. 55% će pogledati vašu FB stranicu, a čak 47% vaš Twitter nalog.

Sredite svoj LinkedIn profil, neka bude svojevrstan rezime vaših prethodnih iskustava. Napravite adekvatan opis, redovno dopunjavajte edukacije i projekte na kojima radite, kao i veštine koje unapređujete. Zamolite bivšeg poslodavca ili poslovnog partnera da napiše nekoliko reči preporuke. Ne zaboravite na profilnu sliku. Profesionalna fotografija govori mnogo o vašem odnosu prema poslu.

Na LinkedIn-u sam pročitala da regruteri provedu samo 6 sekundi nad vašim rezimeom pre nego što odluče da li ste kvalifikovani za taj posao. Lično ne verujem da je to istina, mada bi moglo biti tačno da iskusnom regruteru baš toliko treba da baci pogled na vaš CV, odeljak Obrazovanje i zaključi da nemate stručnu spremu opisanu u oglasu. Kako bilo, računajte da imate samo 6 sekundi da doprete u uži izbor. Iako može delovati razočaravajuće, treba da se potrudite da, osim što zadovoljavate uslove konkursa, CV bude profesionalan, pregledan i lako čitljiv, sa jasno označenim delovima i boldovanim podnaslovima, koji će istovremeno biti vizuelno privlačni.

60% prijavljenih odustane u nekom trenutku ukoliko je proces prijave predugačak.  Ovo bi trebalo da vam izmami osmeh, jer tamo gde drugi odustaju vi ne posustajete. Budite the last man/woman standing, ali pre toga budite sigurni da imate sve potrebne kvalifikacije.

Bar 50% poslodavaca namerno produžava sam proces, jer veruju da će time privući odgovarajuće kandidate. Osim toga, sebi smanjuju posao, jer obavljaju manji broj kvalitetnih intervjua.

Business Insider tvrdi da je danas potrebno da se prijavite na 27 oglasa za posao da bi vas pozvali na razgovor za posao. Ovo nije slučaj sa nekim zanimanjima, zato se i ove brojke odnose na prosek. Savet je da, iako su poslodavci sve probirljiviji, i vi ne budete lenji, nastavite da se prijavljujete, sve dok vas ne pozovu na razgovor. Možda će vam trebati manje/više od 27 prijava, ali shvatite to kao proces.

80% slobodnih radnih mesta se ne oglašava online. Šta to znači? Niste nemoćni, razmišljajte strateški. Najbolje rešenje je da direktno kontaktirate kompaniju za koju želite da radite. Na sajtu svake firme pronaći ćete mejl adresu osobe zadužene za regrutaciju. Možete im se obratiti pismeno, i izraziti svoju zainteresovanost za rad u njihovoj firmi i priložiti CV. Veće šanse da vaša prijava bude primećena imaćete ako se obratite kompaniji ili njenom HR menadžeru direktno, preko LinkedIn-a.

Proces selekcije uglavnom traje 23 dana, kaže Glassdoor. Tačnije 22,9 dana, ako je verovati komentarima koje su ljudi ostavljali na njihovom sajtu. Ovaj podatak datira iz 2015 godine, ali nema svežijih podataka. Broj dana varira od zemlje do zemlje, u Indiji je 16,1 dan, u Brazilu 39,6. Naoružajte se strpljenjem, nije sve izgubljeno, spremajte se podrobno za svaku etapu.

Polovina regrutera izjavljuje da kandidata treba eliminisati iz procesa ukoliko je neodgovarajuće odeven. Pocepane farmerice, jaka šminka, neuredna frizura su no-no. Način na koji ulazi u prostoriju, rukovanje, i drugo neverbalno ponašanje čine da je 90 sekundi dovoljno za donošenje odluke. Čvrst stisak ruke, obuzdavanje treme, prirodan i uljudan pristup donose vam više šansi.

Razgovor (Job interview) u proseku traje od 45 do 60 minuta. Smatra se da ako vaš intrevju traje manje od 30 minuta, regruter smatra da niste dovoljno kvalifikovani za taj posao. Što duži intervju, to veće šanse da pređete u naredni krug.

78% HR menadžera izjavljuje da entuzijazam kandidata utiče na njihovu odluku. Nije glupo biti energičan i zagrejan za samo radno mesto i kompaniju. Zainteresovanost i optimizam udruženi sa odgovarajućim veštinama i iskustvom mogu biti vaša dobitna kombinacija.

Umesto zaključka: Poslove tražite online, offline, preko prijatelja i raspitivanjem kod samih kompanija; pripremite se na izvestan broj poslatih prijava i dug proces prijavljivanja. Neka vam CV i motivaciono pismo budu vizuelno privlačni i pregledni. Slede 24 dana čekanja na poziv za razgovor. Ako vas pozovu, obucite se pristojno, kontrolišite tremu i pokažite entuzijazam! Nemoguće? Nije, samo je potrebno ne posustati.:)

Happy job hunting!

Želite da se prijavite? Pošaljite nam poruku.

Želite da se prijavite?
Pozovite nas.