Da li sabotiraš sopstveni napredak?

Učiš, pa odustaneš, kreneš pun entuzijazma, pa na pola pomisliš da to nije za tebe? Ne odnosi se ovo samo na engleski, pa možda pomogne i za druge stvari.

Kako ćeš prepoznati samosabotažu?

Ne radiš domaći

Na času učestvuješ, ukapirao si sve, zadovoljan si i već vidiš gde bi sve to mogao da upotrebiš, a kad se čas završi ne uradiš domaći. Izvučeš se prvi put, drugi, treći, i ispadaš iz koloseka. Počneš da se pitaš da li je uopšte za tebe, možda nije dobar kurs ili je loš nastavnik, razmišljaš da odustaneš.

Ne obnavljaš

Slušaš na času, radiš redovno domaći, pa ponovo čas, ponovo domaći…Od domaćeg do časa prođe nekad i po četiri-pet dana. U međuvremenu ne radiš ništa, ne otvaraš svesku, ne učiš reči, ne pokušavaš da popričaš bar sam sa sobom. Slabo govoriš, pitaš se kako to kad radiš domaći redovno…ispadaš iz koloseka. Počneš da se pitaš da li je uopšte za tebe, možda nije dobar kurs ili je loš nastavnik, razmišljaš da odustaneš.

Nisi nikad zadovoljan

Radiš domaći, obnavljaš gradivo, aktivan si na času, dobro ti ide, test uradiš sa 94% tačnosti. Ipak, mogao si to i bolje. Što nije 100%? Malo je ovo. Nisi zadovoljan. Počinješ da se pitaš da li je to uopšte za tebe, možda nije dobar kurs ili je loš nastavnik, razmišljaš da odustaneš, da potražiš neki drugi kurs gde ćeš uspeti da ostvariš 100%.

Imaš niske ciljeve ili nemaš ciljeve (Zašto to radiš?)

Dobro kapiraš, ne ide ti loše, ali samo odradiš domaći i to je to. Mogao bi mnogo više, nastavnik ti preporuči dodatni materijal za slušanje ili vežbanje, ali tebi dosta, ne moraš mnogo da znaš. Na kraju razmišljaš da odustaneš jer ne znaš zašto si sve to radio. Možda treba da upišeš nešto drugo? Kurs digitalnog marketinga? Web dizajn? Grnčarstvo?

Nemaš strpljenja

Sve mora odmah, sada! Nisi nešto razumeo, dammit! Dal’ je do tebe ili do do nastavnika? Ili je loš kurs? Kondicionali su ti jasni tek iz trećeg pokušaja, šta nije u redu sa tobom? Razmišljaš da odustaneš.Ne valja tu nešto, c,c.

I dokle ću da učim?

Ja ne mogu više, godinama već učim i nikako da naučim! Razmišljam da odustanem, ionako gubim vreme, nema šanse da ovome ima kraja!

Kako ti sebe sabotiraš?

Želite da se prijavite? Pošaljite nam poruku.

Želite da se prijavite?
Pozovite nas.