10 delotvornih navika za uspešno učenje engleskog

Potpuno sam svesna da neću izmisliti toplu vodu, ali možda vas podstaknem da zaista primenite ove savete, da ih isprobate i dobijete kombinaciju koja vam najviše odgovara.

Nema prečica: učenje jezika je izazovno: neophodno je da budemo dovoljno motivisani, i prihvatimo činjenicu da napredak zahteva vreme i napor. Za uspeh u učenju jezika, tom jeziku moramo napraviti mesto u našem životu i učiniti ga delom svakodnevne rutine. Znači, učenje jezika mora postati navika. A za stvaranje uspešne navike, evo korisnih saveta:

1. Učenje treba planirati, ono se neće desiti samo od sebe.

Potrebno je da napravite plan na koji način ćete uklopiti učenje u svoj dan. Kraći periodi redovnog učenja daju bolje rezultate od dugih neredovnih perioda fokusa. Nije potrebno puno vremena, 10-15 minuta svakog dana da uradite vežbu-dve ili obnoviti reči iz prethodne lekcije.

2. Koristite jezik za ono u čemu uživate

Volite da pevate? Odlično, slušajte muziku i skinite tekst. Da čitate? Divno. Zanima vas geografija? Čitajte o dalekim desinacijama na engleskom. Volite vesti? Može, odlična ideja. Oduvek ste želeli da motivišete ljude? Vežbajte svoj govor! Svake nedelje naučite jednu pesmu, pročitajte članak, usavršavajte svoju prezentaciji.

3. Slušajte, slušajte, slušajte!

Veština slušanja je neophodna komunikaciona veština. Lako ćete odgovoriti ako ste razumeli šta vas pitaju. Slušanje proširuje rečnik, navikava vas na razne akcente, čudne izgovore. Slušajte podkaste, Youtube tutorijale, recepte, vesti, intervjue sa ljudima koji vas inspirišu. Slušajte razne forme i razne teme. Svake nedelje ili meseca druga tema.

4. Gledajte (i slušajte)!

Gledanje filmova i drugih programa vam daje sve navedeno iz stavke 3. ali doprinosi i kulturološkom aspektu jezika, a i zabavnije je! Probajte prvo sa engleskim titlovima, a zatim i bez, i videćete, ubrzo ćete lakše prepoznavati nove reči i razumećete mnogo više.

5. Ne brinite zbog grešaka

Greška je znak rasta i napretka. Ko stalno strepi od greške ne usuđuje se da pokuša nešto novo. Greška znači da ste rizikovali, pokušali ste da se izrazite. Dobar nastavnik zna da greška signalizira da ste spremni za dalje i može vam pomoći da se izrazite preciznije. Ako govorite samo onda kada ste 100% sigurni, gubite tu mogućnost.

6. Snimite se i preslušavajte snimak

Pohvalite sebe za ono što je dobro. Greške uočite, pa popravite. Snimite ponovo, Pa ponovo, I dokle tako? Dok ne budete zadovoljni i spremni da nekom pošaljete svoj snimak. Za mesec-dva, snimite se ponovo na istu temu, pa uporedite. Čuvajte svoje snimke da biste pratili napredak.

7. Imitirajte

Nastavnika, snimak, poznatu ličnost. Svako od nas ima akcenat i na svom jeziku, a posebno ga je teško osloboditi se na engleskom, a nije ni potrebno. Imitiranje akcenata doprinosi boljij intonaciji, izgovoru glasova i reči, naglašavanju reči i boljoj veštini slušanja.

8. Hvatajte beleške

U vreme tehnologije, sveska (ili e-sveska) je i dalje vaš najbolji prijatelj. Nema smisla da vam sveska bude prazna posle završenog časa. Ona treba da bude podsetnik na sve to ste radili, i dobro organizovana može vam još dugo služiti za podsećanja i obnavljanje gradiva.

9. Redovno radite na svom rečniku

Da biste naučili reči, i setili ih se kad vam zatrebaju, morate ih redovno obnavljati. Neka istraživanja su pokazala da ih treba obnavljati 10 minuta nakon časa, 1 sat nakon časa, 1 dan nakon časa i 1 nedelju kasnije. Redovnim obnavljanjem ćete osigurati da ne ostanete bez teksta!

10. Podelite svoje cijeve sa drugima

Kao kad držite dijetu, ako svima obznanite da ćete do leta skinuti ________ (upišite sami) kilograma, osećate obavezu da to i uradite. Isto važi i za jezičke ciljeve. Nađite razlog za učenje: putovanje, prisustvovanje nekom predavanju ili virtuelnoj turi na engleskom, boje radno mesto. Time stvarate sebi neophodnu malu tenziju i obavezu da se držite cilja.
Naravno, ako ste totalni početnik, možda vam neće svi saveti biti podjednako korisni, ali savet broj 1 će vas odvesti do preostalih mogućnosti.
Probajte bar 1 mesec da se bavite engleskim uz ove smernice, i volela bih da mi javite kako vam ide i šta ste primetili. Srećno!

Želite da se prijavite? Pošaljite nam poruku.

Želite da se prijavite?
Pozovite nas.